Wat is Sarcoïdose?
Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij er spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels. Bij een ontstekingsreactie worden grote hoeveelheden witte bloedcellen aangemaakt die zich ophopen. Deze opeenhopingen van witte bloedcellen heten granulomen. Deze granulomen kunnen voorkomen in bijvoorbeeld de longen, lymfeklieren, huid, ogen, gewrichten, hersenen (neurologische sarcoïdose) en het hart (cardiale sarcoïdose). Soms merken patiënten hier niets van en verdwijnen de ontstekingen vanzelf. De ontstekingen kunnen echter ook aanwezig blijven of toenemen. In het meest ernstige geval ontstaat er littekenweefsel. Organen kunnen hierdoor minder goed gaan functioneren. Een voorbeeld hiervan is de longfunctie die achteruit kan gaan.
De behandeling van Sarcoïdose
Sarcoïdose kan helaas niet met een medicijn genezen worden, omdat de oorzaak van de ziekte vooralsnog onbekend is. Gelukkig genezen veel patiënten binnen enkele jaren vanzelf. Soms volstaat het om alleen onder controle te blijven en is behandeling niet nodig. Wanneer de klachten heftig zijn, of wanneer de organen slecht blijken te werken, kan de arts ervoor kiezen om de aandoening te onderdrukken met ontstekingsremmende medicijnen. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de functie van de aangetaste organen behouden of verbeterd wordt, en dat klachten verminderen.
Corticosteroïden
Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende middelen die ervoor kunnen zorgen dat de klachten van sarcoïdose afnemen. Een voorbeeld hiervan is prednison. Prednison heeft echter wel een aantal bijwerkingen. Ook kan het afbouwen van de behandeling mislukken en kunnen klachten weer terugkomen. Het starten van een behandeling met prednison is dus iets dat u samen met uw arts zult beslissen. Bij ernstige complicaties, of bij een ontstekingshaard in het hart, het zenuwstelsel of in de ogen, zal er wel direct met de behandeling gestart worden.
Immunosuppressiva
Dit is de zogenaamde groep die we steroïdsparende middelen noemen. Hierbij kunt u denken aan azathioprine of methotrexaat. Vaak worden deze middelen samen met corticosteroïden voorgeschreven.
Biologicals (TNFα remmers)
Biologicals zijn medicijnen die een remmend effect hebben op het lichaamseigen eiwit (TNF). Dit boodschapper-eiwit speelt namelijk een belangrijke rol in de ontstekingen die bij sarcoïdose ontstaan. Voorbeelden van biologicals zijn infliximab of adalimumab.